Zonnepanelen op het dak van je bedrijf

Ben je van plan je bedrijf te verduurzamen door zonnepanelen te installeren? De overheid moedigt deze stap aan door verschillende stimuleringsmaatregelen zoals subsidies, fiscale aftrekregelingen en de salderingsregeling. 

Welke zijn de voornaamste subsidies voor het zakelijk aanschaffen van zonnepanelen in 2024? Het aanvragen van subsidies kan het investeren in zonnepanelen aanzienlijk aantrekkelijker maken. Er zijn diverse subsidies beschikbaar, elk met specifieke voorwaarden. De keuze van de subsidie hangt vooral af van het type elektriciteitsaansluiting van je bedrijf.

  1. Kleinverbruik elektriciteit

Voor zakelijke kleinverbruikers verschuift de focus van ISDE naar EIA in 2024. Was de ISDE tot nu toe een optie voor bedrijven met een kleinverbruikaansluiting tot 3x80A, vanaf 2024 vallen zonnepanelen hier niet meer onder. In plaats daarvan kan er gebruik worden gemaakt van de Energie-investeringsaftrek (EIA), wat een fiscale aftrekpost betekent waarbij je bespaart door minder belasting te betalen.

  1. Grootverbruik elektriciteit

Voor grootverbruikaansluitingen is de SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie) in 2024 de belangrijkste zakelijke subsidie. Deze is echter alleen aan te vragen als je een grootverbruikaansluiting hebt. Om in aanmerking te komen voor de SDE++ zijn verschillende documenten nodig zoals een haalbaarheidsstudie, een exploitatierekening, en een berekening van het projectrendement. Het is raadzaam om tijdig te beginnen met de voorbereiding van een SDE++ subsidieaanvraag, aangezien de exacte openstelling nog niet bekend is maar verwacht wordt in het najaar.

  1. Saldering van de opgewekte stroom

Voor bedrijven met een kleinverbruikaansluiting is de salderingsregeling ook in 2024 beschikbaar. Deze regeling maakt het mogelijk om net als particulieren de stroom die te veel wordt opgewekt, terug te leveren aan het energienet en te verrekenen met het eigen verbruik.

Scroll naar boven