Zonnepanelen kopen? Tips voor de beste keuze!

Vele mensen maken in deze tijd de stap naar meer onafhankelijkheid in hun energievoorziening. Het eerste dat daarbij in gedachten komt is het plaatsen van zonnepanelen op uw dak. Maar, voor de leek kan de wereld van zonnepanelen nogal een ingewikkelde en verwarrende bedoeling zijn. Hoe weet je immers welke panelen je moet kiezen en hoeveel panelen je moet (laten) plaatsen op jouw dak? Om de juiste investering te doen en daar een goed rendement uit te halen, is het van belang goed te weten welke panelen en hoeveel panelen je moet aanschaffen. Ter voorbereiding geven we je in deze blog een aantal tips voor het maken van de beste keuze. 

Hoeveel panelen heb je nodig?

Een van de belangrijkste vragen is natuurlijk hoeveel zonnepanelen je moet gaan aanschaffen. Om dit te bepalen zijn een aantal factoren van belang. Je moet hierbij kijken naar de ruimte die je hebt voor het plaatsen van panelen, naar de hoeveelheid energie die je op wil wekken (het verbruik van je huishouden is een goede richtlijn) en naar het budget dat je beschikbaar hebt voor deze investering. De beste manier om te bepalen hoeveel panelen je nodig hebt is dan ook door deze drie variabelen zo precies mogelijk vast te stellen in het voor jou ideale plaatje samen te stellen.  De zonnepanelen prijs is dus onder andere afhankelijk van het aantal panelen dat je nodig hebt.

Fabrikant en garantie

Als je eenmaal hebt bepaald hoeveel panelen je gaat plaatsen op je dak, is het zaak goed te  kijken naar de fabrikant en de garantie van de panelen die je gaat kopen. Aangezien het bij zonnepanelen gaat over het terugverdienen van jouw investering, is het bijzonder relevant hoe lang de panelen die jij aanschaft meegaan. Wetende dat de terugverdientijd van een zonnepanelen installatie zo tussen de 5 en 10 jaar kan liggen, kunnen we dus stellen dat alle jaren dat de installatie langer meegaat dan dat, de jaren zijn waarin geld verdient gaat worden. De garantie zorgt zodoende voor een beetje zekerheid rondom het terugverdienen van de investering. Kiezen voor een betrouwbare fabrikant verschaft een stukje extra zekerheid dat de garantie ook wat waard is! 

Twee soorten zonnepanelen 

In wezen zijn er twee verschillende soorten zonnepanelen op de markt te krijgen. Namelijk polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen. De monokristallijne zonnepanelen zijn te herkennen aan hun zwarte uiterlijk, terwijl de polykristallijne zonnepanelen een herkenbaar blauw uiterlijk hebben. Dit kan al van belang zijn, wanneer het uiterlijk een belangrijke rol speelt in jouw keuze. Heb je bijvoorbeeld een zwart dak, dan zijn zwarte zonnepanelen wellicht een betere keuze. Een ander verschil tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen is dat monokristallijne zonnepanelen efficiĆ«nter zijn dan polykristallijne zonnepanelen. Ze leveren dus meer op, maar daar tegenover staat dat ze ook duurder zijn in de aanschaf. En omdat de levensduur van beide soorten panelen gemiddeld even lang is, heeft de keuze tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen geen invloed op de terugverdientijd van jouw investering. Bepalend in je keuze zal dus zijn of je op een kleinere oppervlakte meer wilt opwekken (monokristallijn) of dat je een voorkeur voor een bepaalde kleur hebt. 

Scroll naar boven