Zonnepanelen huren, waar moet je op letten?

Als je het kopen van zonnepanelen niet kunt betalen, kun je ervoor kiezen om zonnepanelen te huren. In plaats van de aanschafkosten vooraf te betalen, betaal je maandelijkse leasebetalingen. In veel gevallen is het bedrijf dat je de panelen verhuurt ook verantwoordelijk voor het onderhoud. Het is belangrijk dat je vooraf controleert of alle onderhoud en reparaties gedekt zijn. Met zonnepanelen krijg je energiebesparing. Hoeveel je bespaart, hangt af van het elektriciteitsverbruik van je woning, het laadtarief dat je leverancier je in rekening brengt en de grootte van je zonne-energiesysteem.

Proces van het huren van zonnepanelen

De eerste stap die je moet nemen als je een zonnepaneel wilt huren, is om contact op te nemen met een zonnepaneel bedrijf voor een offerte. Na je offerteaanvraag bespreken zij je persoonlijke wensen. Je ontvangt dan een offerte met daarin een ontwerp voor de meest effectieve plaatsing van de panelen, de verwachte energiebesparing en het huurbedrag. Dan is het volgende ding de installatie. Ga je akkoord met de offerte? Dan wordt de dag van plaatsing van je zonnepanelen ingepland. Zodra je systeem is geïnstalleerd, kun je direct beginnen met sparen.

Houd hier rekening mee bij het huren

Hoewel je je geen zorgen hoeft te maken over de kosten vooraf, ontvang je ook niet de fiscale voordelen van het plaatsen van zonnepanelen. Het bedrijf dat je de zonnepanelen verhuurt, krijgt de eer. Bovendien moet je, aangezien je een leaseovereenkomst hebt, aan de voorwaarden van die overeenkomst voldoen. Dat geldt ook als je besluit te verhuizen terwijl je nog een contract hebt lopen. De details van het contract kunnen variëren op basis van de specifieke leverancier van zonne-energie, dus zorg ervoor dat je potentiële installateurs informeert over hun voorwaarden om je te helpen bij je beslissing.

Hoeveel ga je betalen en besparen?

Zonnepanelen huur je al voor enkele tientallen euro’s per maand. Onderaan de streep kun je gemiddeld €943 per jaar besparen. Zonnepanelen huren is echter maatwerk. Hierdoor is het niet mogelijk om vaste prijzen te communiceren. Bijvoorbeeld bij het huren van een zonnestroomsysteem met 10 zonnepanelen kosten* en opbrengsten. Dit systeem genereert ongeveer 3.103 kWh per jaar, genoeg om het verbruik van een gemiddeld huishouden te dekken. Je betaalt hiervoor gemiddeld € 624 huur per jaar. Als je deze hoeveelheid elektriciteit afneemt van je energiebedrijf, betaal je dus ongeveer € 1.396 per jaar. Onderaan de streep betekent dit een besparing van € 772 per jaar.

Scroll naar boven