Welke factoren bepalen de prijs van je verwarmingsinstallatie?

Er zijn verschillende redenen waarom je een nieuwe verwarmingsinstallatie zou laten installeren. Bijvoorbeeld in een nieuwbouwwoning, wanneer je oude verwarming het niet meer doet of wanneer je wil verduurzamen. Bij de keuze voor een nieuwe verwarmingsinstallatie speelt de prijs natuurlijk een grote rol. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de prijs van een verwarming. Daarover lees je in dit blog meer. 

Brandstof

Ten eerste heeft het type brandstof wat je verwarmingsinstallatie gebruikt invloed op hoe duur het verwarmen van je woning is. Elektrische verwarming is qua brandstofkosten veruit het duurst. Mazout of stookolie is een stukje goedkoper, maar ook niet bepaald voordelig. Wanneer je echt goedkoop uit wil zijn, kan je het beste kiezen voor een verwarming op basis van aardgas of biomassa. 

Verwarmingsketel

Ook de aanschafkosten van het type verwarmingsketel spelen natuurlijk een rol in de uiteindelijke kosten van je verwarming. Die zijn in sommige gevallen echter niet zo zwart op wit als dat het misschien lijkt. Neem bijvoorbeeld een zonneboiler. Deze is qua aanschafkosten de duurste optie, maar daar staat wel tegenover dat hij erg energiezuinig verwarmt. Hierdoor bespaar je tot 50% in energiekosten ten opzichte van andere types verwarming. Een hoogrendementsketel is in termen van aanschafkosten de meest voordelige optie als het aankomt op verwarmingsketels.

Verwarmingstoestel

Dan is er ook nog het verwarmingstoestel wat invloed heeft op het totale kostenplaatje van de verwaming. Ook deze kosten zijn lastig met elkaar te vergelijken, aangezien het afhankelijk is van de ruimte die bijvoorbeeld een optie als wand- of vloerverwarming beslaat. 

Een erg luxe en daardoor ook dure optie is luchtverwarming. Een goedkopere optie is vloerverwarming, al gaat hierbij wel veel energie verloren, waardoor het geen efficiĆ«nte manier van verwarmen is. Ten slotte is er een reden waarom de klassieke radiator zo populair is: het is het meest voordelige verwarmingstoestel. 

Scroll naar boven