Wat houdt ‘no win no fee’ in?

Een rechtszaak kan veel geld kosten. Advocaten rekenen hoge uurtarieven en die zijn voor veel mensen moeilijk op te brengen. Voor mensen met een hoog inkomen of een rechtsbijstandverzekering is dat wel te doen. Mensen die minder verdienen en maar te veel om recht te hebben op gesubsidieerde rechtshulp, vallen echter buiten de boot. Daarom werken sommige advocaten op basis van ‘no win no fee’. Wordt de zaak niet gewonnen, dan hoeft de klant maar een beperkt, lager dan gebruikelijk, bedrag te betalen.

Incassobureaus

Een beroepsgroep die vaak gebruik maakt van ‘no win no fee’ is het incassobureau. Rechtnet advocaten uit Oosterhout werkt op deze manier. In principe betaalt in het geval van een incasso de debiteur alle kosten. Het komt natuurlijk voor dat debiteuren niet of niet genoeg kunnen of willen betalen. In dat geval blijft de rekening voor de opdrachtgever beperkt tot een van tevoren vastgesteld bedrag. Zo is het ook voor ondernemers met een beperkt budget mogelijk zonder veel risico hun incassotraject uit te besteden aan professionals.

No cure no pay

In Amerika werken advocaten vaak met ‘no cure no pay’. Dat houdt in dat de klant helemaal niets hoeft te betalen als de advocaat zijn zaak verliest. Wint hij echter, dan volgt een forse rekening. In Nederland mogen advocaten dit systeem in principe niet toepassen. Het zou een claimcultuur veroorzaken waarin mensen gemakkelijker een rechtszaak aanspannen. Overigens is er in 2014 voor letselschade- en overlijdensschade zaken bij wijze van proef een uitzondering gemaakt. Deze proef loopt nog tot 1 januari 2024.

Het alternatief: ‘no win no fee’

Een alternatieve beloningswijze voor advocaten is ‘no win no fee’. Dit lijkt op ‘no cure no pay’ maar werkt net even anders. Bij ‘no win no fee’ is het namelijk zo dat in geval van verlies, de klant wel moet betalen. Het zal alleen een lager bedrag zijn dan bij winst. Bij winst geldt een hoger tarief dan wanneer het tarief niet afhangt van het resultaat. De klant weet zo dat de kosten beperkt blijven als hij niet wint. De drempel om juridische stappen te ondernemen wordt zo kleiner gemaakt voor mensen die goede rechtshulp niet kunnen betalen.

Scroll naar boven