Tips tegen eczeem

Eczeem is een erg vervelende vorm van huiduitslag. Het kan erg jeuken en vaak is het moeilijk om ervanaf te komen. In het artikel hieronder geven we je daarom een aantal tips.

Ga langs de huisarts

Als je veel last hebt van eczeem, is het altijd verstandig om hier niet te lang mee te blijven zitten en even langs de huisarts te gaan. Eczeem mag dan misschien niet zo’n ernstige aandoening zijn, het kan wel enorm vervelend zijn en je kunt er ook flink last van hebben. Een bezoekje aan de huisarts kan nooit kwaad, dus het is verstandig om hem even te bellen. De huisarts weet altijd goed wat er aan te doen valt en kan je bijvoorbeeld een zalfje, of een ander advies meegeven. 

Neem een zoutbad

Water en zeep maken eczeem vaak erger, het is dan ook slim om niet te vaak te douchen of badderen. Douche bijvoorbeeld slechts twee keer per week en gebruik dan een zachte, neutrale zeep. Gebruik hier ook niet te veel van. Eén keer per week kun je een bad nemen. Gebruik dan flink wat badzout, dit is erg goed voor het eczeem en droogt het uit, waardoor het sneller zal wegtrekken.

Gebruik een verzachtende zalf

Om de jeuk te verzachten en te voorkomen dat de huid gaat schilferen, kun je een verzachtende zalf gebruiken. Het is belangrijk dat je hiervoor een redelijk vette zalf gebruikt, zonder parfum. Parfum kan er namelijk weer voor zorgen dat je huid gaat irriteren. Verder kun je ook voor een natuurlijke zalf zonder alcohol kiezen, zo voorkom je dat je andere chemische stoffen op je huid smeert die misschien voor irritatie kunnen zorgen. 

Douche onder zacht water

Als je dan gaat douchen of badderen, kan het handig zijn om onder zacht water te douchen. In hard water zit namelijk kalk. Na het douchen blijft die kalk op je huid zitten, waardoor poriën worden afgesloten en je huid niet veel lucht meer krijgt. Dit kan voor irritatie en een ergere vorm van eczeem zorgen. Het nadeel is dat in vrijwel heel Nederland hard water uit de kraan komt. Gelukkig kun je ervoor kiezen om een waterontharder te laten installeren, bijvoorbeeld door schoonwater expert softwatersystems.nl.

Scroll naar boven