Subsidieregeling voor kunststof kozijnen

Als je eigenaar bent van een huis, kun je allerlei aanpassingen doen om de duurzaamheid te verbeteren. Deze investeringen betalen zichzelf terug over een paar jaar, en je draagt onmiddellijk bij aan een beter milieu. De overheid ondersteunt zulke verbeteringen met financiële bijdragen, waaronder de subsidieregeling voor kunststof kozijnen vanaf 2024 onder de ISDE.

Kom ik in aanmerking voor de ISDE-subsidie?

Deze specifieke subsidie, de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), is bedoeld voor huiseigenaren. Goed nieuws: vanaf 2023 kun je deze subsidie al krijgen bij slechts één verduurzaming actie. Voorheen was dit beperkt tot minimaal twee acties.

Aanpassingen zoals de installatie van kunststof kozijnen in Raalte kunnen grote energiebesparingen opleveren. Door het verbeteren van de isolatie van je woning, verminder je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen voor verwarming en koeling.

In 2024 is er € 600 miljoen beschikbaar voor bijvoorbeeld zonneboilers, warmtepompen, isolatiewerkzaamheden, aansluitingen voor stadsverwarming, en voor elektrische kookapparatuur. Elk jaar wordt er een nieuw budget vrijgegeven, en de ISDE loopt tot en met 2030.

Hoofdvoorwaarden: de woning moet jouw eigendom zijn en als hoofdverblijf dienen. Na de uitvoering heb je 24 maanden om de subsidie aan te vragen.

Subsidiebedragen voor kunststof kozijnen in 2024

De subsidie voor de kunststof kozijnen met HR++ glas of tripleglas hangt af van het aantal vierkante meters. Voor HR++ glas geldt een tarief van 23 euro per m2. Bij tripleglas stijgt dit naar 65,50 euro per m2. Hoewel deze bedragen lager zijn dan voorheen, zijn ze nu geldig bij slechts één maatregel. Wordt er naast het glas een andere maatregel toegepast, dan verdubbelt het subsidiebedrag.

Criteria voor isolatiesubsidies in 2024

  • HR++ glas mag een maximale U-waarde hebben van 1,2 W/m2K; bij tripleglas is dit maximaal 0,7 W/m2K.
  • Vervanging moet van bestaand glas zijn.
  • Kozijnen moeten een maximale U-waarde van 1,5 W/m2K hebben.
  • Je moet minimaal 8 m2 glas vervangen, met een maximum van 45m2 voor subsidie.

Bezoek de RVO-website voor het volledige overzicht. Benieuwd naar hoeveel je kunt krijgen voor je kunststof kozijnen? Bezoek directverduurzamen.nl en vul het stappenplan in en gebruik de rekentool voor een indicatie. Specifiek geïnteresseerd in kunststof kozijnen in Raalte? Volg de link voor meer informatie.

Wil je lenen om je huis te verduurzamen, overweeg dan het Warmtefonds met lage rentes.

Subsidies voor isolerende panelen en deuren

Ook hiervoor is subsidie beschikbaar, afhankelijk van de isolatiewaarde per m3.

Financiële ondersteuning voor VvE’s, woonverenigingen, en woningcorporaties

Er zijn overheidsbijdragen voor VvE’s en wooncorporaties: de Subsidie Verduurzaming en Verbetering van Energieprestaties (SVVE). Deze helpen met het verduurzamen van gebouwen middels drie soorten subsidies voor energieadvies, energiebesparende maatregelen (aan te vragen vóór uitvoering), en oplaadpuntenadvies.

Het Warmtefonds ondersteunt ook VvE’s met een gunstige lening voor verduurzaming.

Hulp nodig? Vraag een VKG Keurmerkleverancier om advies; zij weten wat het beste past bij jouw situatie.

Scroll naar boven