Als je wil overstappen van energieleverancier, kun je gebruik maken van de overstapservice van Energievergelijker.com. Het fijne is dat je dan niet zelf hoeft op de zeggen bij je vorige energieleverancier. Je zult namelijk altijd energie nodig hebben en dus een leverancier. Als je net te vroeg opzegt of niet op tijd een nieuw contract afsluit, kan het zomaar zo lopen dat je even zonder energieleverancier zit. Je hebt energie nodig om gebruik te kunnen maken van energie, zodat je apparaten in je huis kunt aansluiten of het gas kunt gebruiken om te koken bijvoorbeeld.
Vergelijken energieleveranciers
De overstapservice werkt gemakkelijk in vier simpele stappen. Allereerst is het handig om de energieleveranciers te vergelijken. Door je postcode, huisnummer en verbruik in te vullen, zie je een lijst met leveranciers waarbij de goedkoopste bovenaan staat. Als je niet zo goed weet wat je verbruik is, kun je ook de samenstelling van je huishouden aangeven. Dan worden de kosten gebaseerd op een gemiddeld huishouden met bijvoorbeeld drie personen. Als je een keuze hebt gemaakt voor een nieuwe energieleverancier, meld je je aan voor de overstapservice door de oranje knop. Je hebt nu 14 dagen bedenktijd. Dat betekent dat je nog 2 weken na het aanmelden kunt besluiten toch niet voor deze leverancier te kiezen. Na de bedenktijd is stap 2 afgerond en begint de overstap.
Meterstanden en termijnbedragen
Vervolgens moet je voor zowel je oude als je nieuwe leverancier de meterstanden doorgeven. Als je gas en stroom hebt, zul je beide moeten doorgeven. In sommige gevallen zijn er nog dubbele meters, ook daarvan moeten dan beide standen doorgegeven worden. Je oude energieleverancier heeft de meterstanden nodig om jouw eindafrekening op te maken. De nieuwe leverancier gebruikt de gegevens om termijnbedragen voor jouw contract te bepalen. De laatste stap maakt de overstap definitief. Hierbij is het voorgaande contract opgezegd en het nieuwe contract ingegaan. Je krijgt dan een brief van de nieuwe leverancier met de termijnbedragen.
Overstapservice in het kort
Als je van energieleverancier wil veranderen, begin je dus met het vergelijken van de leveranciers op basis van jouw adres, verbruik en wensen voor bijvoorbeeld duurzaamheid van de energie. Vervolgens wordt de overstap in gang gezet en heb je 2 weken bedenktijd voor je overstap wordt bevestigd. Hierna geef je de meterstanden door aan de oude en nieuwe energieleverancier. Tot slot wordt alles afgerond en krijg je een brief met de termijnbedragen voor je nieuwe contract.