Maak je woning klaar voor de toekomst: isoleer!

In dit artikel zetten we een aantal stappen van Engie op een rijtje die je kunt nemen om je woning beter te isoleren, fijn voor de planeet en uiteindelijk ook voor de portemonnee!

Is mijn huis goed geïsoleerd?

Als je huis in het jaar 2000 of later gebouwd is, dan is het al goed geïsoleerd. Elke kant van je huis moet goed geïsoleerd zijn: dak, muren, vloer en ramen. Het beste is om driedubbel glas en minstens 13 cm isolatiemateriaal in de muren te gebruiken. De kwaliteit van de isolatiematerialen wordt gemeten in Rc.

Wat kan ik doen om de isolatie te verbeteren?

Vloerisolatie

De isolatiewaarde van materialen wordt gemeten in Rc. Een zeer goede vloerisolatie heeft een Rc-waarde van minstens 3,5. Als je vloerverwarming hebt of wilt, is de isolatiewaarde Rc 5 nodig. Het zou namelijk zonde zijn als de warmte via de kruipruimte ontsnapt. Hoe dik het materiaal moet zijn om deze waarde te halen, hangt af van de kwaliteit van het materiaal. 

Dakisolatie

Goede dakisolatie heeft een dikte van 8 à 10 centimeter en een Rc-waarde van 2,2 tot 2,9. Bij een Rc-waarde van 4 of meer is er sprake van zeer goede dakisolatie. 

Buitenmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is de minst ingrijpende manier om extra isolatie aan te brengen voor de buitenmuren. Dit zijn twee muren waar isolatiemateriaal tussen zit. Als je dit combineert met isolatie aan de binnen- of buitenkant van de gevel is dat helemaal optimaal. 

Ramen

HR++ glas hoort bij goede isolatie. Voor zeer goede isolatie gebruik je driedubbel glas. Ook is het belangrijk, goedkoop en effectief om naden en kieren te dichten. Verder is goede ventilatie alsnog nodig. Slimme ventilatiesystemen zorgen voor frisse lucht in huis met zo min mogelijk koude lucht.
Als je goede of zeer goede isolatie hebt, ben je ook klaar om de stap te nemen naar gasloos wonen. Klik hier voor persoonlijk advies over besparen van energie.

Scroll naar boven