Eerste hulp bij cv-ketel storing

Je komt thuis na een lange dag werken, en tot je grote teleurstelling merk je dat je huis ijskoud is. De cv-ketel is uitgevallen en je hebt geen idee wat je moet doen. Het kan een ontmoedigende situatie zijn, maar maak je geen zorgen! Er zijn namelijk een aantal zaken die je zelf kunt doen voordat je een cv-monteur moet inschakelen. 

In dit artikel zullen we je voorzien van nuttige tips en eerste hulp bij cv-ketel storingen, zodat je de verwarming snel weer aan de praat krijgt.

Controleer de stroomtoevoer

Het kan zijn dat de cv-ketel simpelweg geen stroom ontvangt. Controleer of de stekker correct is aangesloten en of er geen sprake is van een gesprongen zekering. Als dat het geval is, vervang dan de zekering en probeer de cv-ketel opnieuw op te starten.

Controleer de thermostaat

Controleer of de thermostaat correct is ingesteld en of de batterijen nog voldoende energie hebben. Als de thermostaat niet goed werkt, kan dit de oorzaak zijn van het probleem. Probeer de thermostaat opnieuw in te stellen en kijk of dit de cv-ketel weer op gang brengt.

Controleer de waterdruk

Een andere veelvoorkomende oorzaak van cv-ketel storingen is een te lage waterdruk. Controleer de drukmeter op de cv-ketel en zorg ervoor dat de naald tussen de aanbevolen waarden staat (meestal tussen de 1 en 2 bar). Als de druk te laag is, vul dan water bij volgens de instructies van de fabrikant.

Ontlucht de radiatoren

Als je merkt dat sommige radiatoren in huis niet goed opwarmen, kan er lucht in het systeem zitten. Het ontluchten van de radiatoren kan de circulatie van warm water herstellen. Gebruik een ontluchtingssleutel om de lucht uit de radiatoren te laten ontsnappen. Begin met de laagst gelegen radiatoren en werk omhoog.

Controleer de gastoevoer

Als je een cv-ketel hebt die op gas werkt, controleer dan of de gastoevoer is ingeschakeld. Het kan zijn dat de gaskraan per ongeluk is dichtgedraaid, waardoor de cv-ketel geen gas ontvangt. Draai de gaskraan open als deze gesloten is en probeer de cv-ketel opnieuw op te starten.

Reset de cv-ketel

Sommige cv-ketels hebben een resetknop die je kunt indrukken om de ketel opnieuw op te starten. Raadpleeg de handleiding van je cv-ketel om te zien of deze een resetfunctie heeft en hoe je deze kunt gebruiken. Houd er rekening mee dat het resetten van de cv-ketel niet altijd de onderliggende oorzaak van de storing oplost, maar het is het proberen waard.

Wil je meer informatie, inzicht in de kosten of handige tips? Deze website gaat dieper in omtrent alles rondom cv-ketel storingen! 

Doet de cv-ketel het niet? Schakel een cv-monteur in

Werkt de cv-ketel na het volgen van deze tips nog steeds niet? Dan is het tijd om een cv-monteur in te schakelen. De cv-monteur achterhaalt het probleem en lost deze voor je op zodat je weer kunt genieten van een lekker warm huis!

Scroll naar boven