Dit kunnen ramen en deuren doen met je energierekening

Houd je liever geld in je zak waar het niet uitgegeven hoeft te worden? Bespaar je energie, dan bespaar je geld. Zo simpel is dat. Maar hoe kan je nu snel en eenvoudig energie besparen? In dit artikel nemen we je mee in praktische tips voor je ramen en deuren. Dit zijn plekken waar je snel op verliest en snel op kunt besparen. Lees verder!

Sluit en open je gordijnen tactisch

Als je nog geen gordijnen hebt, dan is dit wellicht het moment om de lamellen in te ruilen voor een gordijn naar jouw smaak. Want het openen van je gordijnen wanneer er zonlicht in huis kan komen, zorgt voor gratis warmte. Dit kan de ruimte met meerdere graden Celsius doen verwarmen zonder gas of energie te gebruiken. Bovendien helpen gordijnen om deze warmte ook weer binnen te houden.

Dus in de koudere maanden van het najaar zal je stuiten op lage temperaturen en wordt het sneller koud binnen door kieren en naden die je nog niet hebt behandeld. Sluit daarom je gordijnen bijtijds in de donkere maanden, dan houd je de kou buiten je woonkamer bijvoorbeeld.

Naden en kieren al gedicht?

In elk huis zal je ze eens tegenkomen, een kleine luchtstroom langs je deur of kozijn. Maar vergeet ook niet een brievenbus in je deur! Deze brievenbus kan al snel tocht doorlaten, wanneer je geen borstel of dergelijke gebruikt. Een brievenbusborstel is snel gemonteerd en laat geen luchtstroom meer door. Directe besparing dus!

Er zijn heel voordelige oplossingen voor tochstrips die je langs kozijnen kunt gebruiken van ramen en deuren. Met je hand langs de naden van kozijnen gaan maakt snel kenbaar waar je kunt besparen op je energie. Want koude lucht komt binnen in je huis en warme lucht ontsnapt weer. Dus je hebt baat bij het dichten van naden en kieren gedurende het hele jaar.

Hoe millimeters een verschil kunnen maken

Er bestaan folies, zoals raam- of kozijnfolies, die je kunt bevestigen aan de buitenkant van je ramen of aan de binnenkant. Zo houd je warmte binnen en koud buiten. Deze raamfolies zijn enkel te gebruiken bij enkel glas en dubbel glas. Het voldoet als alternatief wanneer je niet direct een heuse investering wil maken voor nieuw glaswerk of nieuwe kunststof kozijnen.

Een groot voordeel van kwalitatieve folies is de onzichtbaarheid. Je kunt het van de kleinste afstanden nauwelijks zien. Let wel, de bevestiging hiervan is bepalend voor de isolerende werking en het zicht. Kozijnfolie zelf aanbrengen, daar kom je nog goed vanaf. Maar glasfolie dat op het raam wordt aangebracht is een vakspecialist nodig. Daarom is het glasfolie ook niet zomaar te koop bij een Praxis of Gamma.

De bevestiging van glasfolie gaat hierdoor wel gepaard met een prijskaartje. Tot wel 150 euro per m2 wordt er gevraagd voor het bevestigen van de isolerende raamfolie. Dat is simpelweg in de buurt van nieuw glaswerk. Daarentegen is de energiebesparing erg afwijkend. Met HR++ glas ben je een paar tientjes per vierkante meter meer kwijt; maar is de besparing bijna viermaal zoveel als met folie.

Wil je liever niet met folies werken en het risico op thermische onderbreking vermijden? Dan is een duurzame keuze en een investering in je woning het vervangen van kozijnen voor kunststof kozijnen inclusief montage en het bijpassende glaswerk zoals HR++ glas of triple glas.

De beste isolerende werking met nieuwe kozijnen en glaswerk

Nieuwe kozijnen is een ander project dan nieuw glaswerk. Dus mochten kozijnen nog in orde zijn, dan zou je kunnen overwegen om slechts oud glas te laten verwijderen en nieuw HR++ glas of triple glas te laten installeren. Wel werken kunststof kozijnen uitzonderlijk beter dan houten kozijnen in het kader van de isolerende werking. De besparing is groter en heb je meer plezier van kunststof door weinig onderhoud en het niet hoeven schilderen van de houten kozijnen naar verloop van tijd.

Dit bespaar je als je dubbel glas inruilt voor HR++

Bij een gemiddelde woning is het vervangen van dubbel glas met glaswerk als HR++ glas tussen de 4.000 en 6.000 euro. Er zijn subsidieregelingen bekend waar je zo’n 1.000 euro mee zou kunnen besparen. Dus tussen de 3.000 en 5.000 euro zou je woning compleet kunnen voorzien van isolerend glaswerk.

Met een gasprijs van ongeveer 1,30 euro per kubieke meter bespaar je tussen de 80 euro en 130 euro, afhankelijk van de hoeveelheid m2 die voorzien is van HR++ glas. Dus de terugverdientijd is dan verspreid over tientallen jaren, maar je hebt de waarde van je woning ook iets verhoogd. Dus terugverdienen ga je, maar wanneer ligt dan wat in het midden.

Maak je borst nat voor enkel glas vervangen met HR++

De vierkante meterprijs voor het vervangen van het glaswerk zal aanhouden rond de 150 euro per vierkante meter. Maar de besparing daarentegen is enorm. Per jaar bespaar je tussen de 300 en 600 euro (vanaf 22m2 aan HR++ glas) bij het vervangen van enkel glas met HR++ glas. Let wel, niet elk kozijn is geschikt voor het glaswerk. Dus het kan zijn dat je de kozijnen dan ook moet vervangen of een alternatief moet kiezen. Hierdoor kan de vierkante meter prijs oplopen.

Subsidies maken triple glas vergelijkbaar in prijs met HR++

In heel Nederland kan je genieten van een subsidieregeling waar je een vast bedrag per m2 ontvangt. Als je twee of meer isolerende activiteiten uitvoert dan heb je recht op extra voordeel. Dan wordt de subsidie per vierkante meter verdubbeld! Belangrijk is wel dat je de activiteiten niet zelf uitvoert, maar uitbesteedt aan een bedrijf. Sinds 2024 krijg je nog extra subsidie wanneer je gebruik maakt van biobased isolatiemateriaal.

Triple glas isoleert nog nauwkeuriger dan HR++ glas en heeft natuurlijk ook meer ruimte nodig. Daarom gaat triple glaswerk vaak gepaard met nieuwe kozijnen. Dit maakt natuurlijk dat je twee maatregelen onderneemt voor het isoleren van je woning en kom je daardoor in aanmerking voor de verdubbeling van je subsidie per vierkante meter. De besparing voor een gemiddelde hoekwoning is zo’n 80m3 per jaar aan gas als je van dubbel glas naar triple glas gaat. Kom je van enkel glaswerk? Dan is de besparing tot wel bijna 300m3 en zo’n 400-500 euro per jaar. De terugverdientijd gaat allemaal redelijk gepaard met elkaar. Triple glas met nieuwe kozijnen kost tussen de 18.000 en 20.000 euro voor een gemiddelde woning. Je subsidie is dan rond de 3.000 euro en betaal je dan netto 15.000-17.000 euro.

Naast een lange terugverdientijd heb je uitzonderlijk veel comfort binnenshuis door de isolerende werking van nieuwe kozijnen en triple glas. Ook maakt triple glas zich nog meer geluidswerend dan dubbel glas of HR++ glaswerk. De bijdrage aan het leven binnen is wat de investering het waard kan maken.

Meer weten en specifiek advies krijgen voor jouw woonsituatie? Neem contact op met een expert zoals Windows4U in Groningen.

Scroll naar boven